Makaronowa zapiekanka na patelni

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam makarony i warzywa i dlatego właśnie postanowiłam przygotować makaronową zapiekankę. Jest to danie szybkie, nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Zawsze rewelacyjnie smakuje, a co najważniejsze -nie jest bardzo drogie.

  • 40 min

Składniki:

  • pół opakowania makaronu penne (250 g)
    dwie młode, średnie cukinie
    puszka pomidorków krojonych bez skórki (mogą być 3 świeże obrane i pokrojone pomidory)
    200 g pokrojonej i ugotowanej fasolki szparagowej,
    200 g startego żółtego zera
    zioła prowansalskie
    łyżka masła

Makaronowa zapiekanka na patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku do odcieknięcia
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło. Cukinie kroimy w plasterki i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i dusimy pod przykryciem, na niewiekim ogniu, do momentu aż cukinia będzie "troszkę" miękka.
  • cukinia z fasolką 3. Do cukini dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową, mięszamy.
  • nasze danie prawie gotowe 4. Do cukini i fasolki dodajemy puszkę pomidorów (bądź też świeże pomidorki),
    i dalej dusimy.
  • 5. Dodajemy zioła prowansalskie (wedle uznania) lub innych ulubionych przypraw. Ja zazwyczaj daję 2 łyżeczki ziół, gdyż uwielbiam ich aromat.
  • 6. Na samym końcu wszystko posypujemy startym żółtym serem, i jeszcze chwile dusimy pod przykryciem, podajemy na ciepło z natką pietruszki.
    Smacznego :)

Porady

Do naszego makaronu zapiekanego na patelni można dodać również inne warzywa - kalafior, brokuła, czyli wszystko czym aktualnie dysponujemy. Możemy również dodać usmażony (bez tłuszczu) filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki, wówczas mamy wersję dla osób którzy nie wyobrażają sobie dania bez mięsa :). Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy