Liście rzodkiewki w połączeniu z pełnoziarnistym (lub nie) makaronem, pomidorami, brokułami, fetą i prażonym sezamem stanowią świetne połączenie, jakiego jeszcze nie znacie.
Dla 4 osób
Składniki:
ok. 200 g ciemnego makaronu, ugotowanego al dente
5 różyczek brokuła, obgotowanych (ja gotuję je razem z makaronem)
pęczek rzodkiewki z liśćmi, umyte, rzodkiewki pokrojone w połówki
1 pomidor, pokrojony w ćwiartki
ok. 70 g sera feta 12%, pokrojony w kostkę
1 1/2 łyżki sezamu
dressing:
1/4 szkl oliwy z oliwek
3 łyżki wody
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
Makaronowa sałatka z rzodkiewką, fetą i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
2. Upraż sezam na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje.
3. Podawaj posypane sezamem i wymieszane z dressingiem.
Komentarze