Makaronowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 10 min

Super pomysł na pyszny super makaron z jabłkami. Proste, eleganckie, nietuzinkowe.

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 opakowania makaronu nitki po 250 g
    - 150 g masła lub margaryny
    - 1 kg jabłek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżka cukru brązowego
    - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    - cukier puder i cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Marmolady

Makaronowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaronowa szarlotka 1. - Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier, cukier waniliowy i poddusić aż uzyskamy marmoladkę.
    - Makaron gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i odcedzić.
    - Średnią tortownicę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
    - Makaron wymieszać z roztopionym masłem, podzielić na 2 części.
    - Do jednej dodać marmoladkę i posiekane orzechy. Kilka odłozyć do dekoracji.
    - Połowę makaronu z pozostałej części wyłożyć na dno tortownicy.
    - Wylożyć na to makaron z jabłkami, przykryć pozostałym makaronem.
    - Posypać wierzch cukrem brązowym i położyć orzechy.
    - Zapiekać 45 minut. Posypać cukrem pudrem z odrobiną cynamonu. Podawać na ciepło.

Porady

Dwa w jednym! Może być daniem głównym lub deserem. Co kto lubi! Smakuje również wyśmienicie na zimno z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Makaron Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować