Makaronowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier, cukier waniliowy i poddusić aż uzyskamy marmoladkę.
- Makaron gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i odcedzić.
- Średnią tortownicę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
- Makaron wymieszać z roztopionym masłem, podzielić na 2 części.
- Do jednej dodać marmoladkę i posiekane orzechy. Kilka odłozyć do dekoracji.
- Połowę makaronu z pozostałej części wyłożyć na dno tortownicy.
- Wylożyć na to makaron z jabłkami, przykryć pozostałym makaronem.
- Posypać wierzch cukrem brązowym i położyć orzechy.
- Zapiekać 45 minut. Posypać cukrem pudrem z odrobiną cynamonu. Podawać na ciepło.
Porady
Dwa w jednym! Może być daniem głównym lub deserem. Co kto lubi!
Smakuje również wyśmienicie na zimno z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Komentarze