Makaroniki migdałowe

4.49 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe ciasteczka na każdą okazję!!!!!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25 dag migdałów
    25 dag cukru pudru
    4 białka
    3 dag mąki
    laska wanilii
    2 łyżki soku z cytryny
    Polewa czekoladowa lub gorzka czekolada( ½ tabliczki)

    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Makaroniki

Makaroniki migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparz i osusz w piekarniku
  • 2. Osuszone migdały przepuść przez maszynkę do mielenia orzechów
  • 3. Białka ubij na sztywna pianę, dodaj cukier i wanilię i ubijaj dalej 2-3 minuty
  • 4. Rozgrzej piec do 150*C
  • 5. Na papierze do pieczenia narysuj ołówkiem krążki w niewielkich odstępach, które oznaczą wielkość każdego ciasteczka
  • 6. Formy do pieczenia wyłóż papierem , rysunkiem w dół
  • 7. Ubitą pianę z cukrem wymieszaj bardzo delikatnie z mielonymi migdałami oraz mąką
  • 8. Nabieraj ciasto łyżką i umieszczaj na każdym krążku rozpłaszczając lekko masę
  • 9. Wypełnioną formę umieść w piecu do lekkiego zarumienienia
  • 10. Upieczone i wystudzone makaroniki udekoruj polewą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Migdały Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować