makaron ze szpinakiem i pomidorkami w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 1 min

idealne dla wegetarian i osób lubiących szpinak. Tym daniem przekonałam mojego męża do szpinaku zawsze gdy widział szpinak mówił ze nigdy nie będzie jadł szpinaku bo królikiem nie jest żeby trawę jeść a odkąd spróbował makaronu ze szpinakiem szpinak jadamy raz w tygodniu

  • 1 min

Składniki:

  • makaron tagliatelle
    masło pół kostki
    czosnek 3 ząbki
    pomidorki koktajlowe
    1,5 cebulki
    szpinak ( ja używam mrożony firmy Hortex)
    śmietanka 30%
    ser gouda 15dkg
    ser brie
    ser gorgonzola 15 dkg
    przyprawy:
    papryka słodka
    sól
    pieprz
    musztarda
    gałka muszkatołowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Czosnek i cebulkę obieramy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
    Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło, kiedy masło się roztopi wrzucamy szpinak cebulkę i czosnek i smażymy. Po chwili rzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem.
    2. Makaron gotujemy. odcedzamy i odstawiamy.
    3. Ser gouda trzemy na tarce a pozostałe serki rozdrabniamy na małe kawałki.
    4. Do małego garnka wlewamy niecałe dwie szklanki wody. Pozostawiamy do zagotowania. Wrzucamy poklei sery cały czas mieszając, aby sos nam się nie przypalił. Sosik doprawiamy solą pieprzem gałką muszkatołową nie za dużo aby sos nie przeszedł goryczą szczyptę papryki czerwonej i jedną łyżkę musztardy oraz pół małej śmietanki 30%. po 10 minutach wyłączamy sos i łączymy wszystkie składniki razem makaron szpinak i sosik. Smacznego :-)

Porady

Zamiast soli do szpinaku można dodać łyżkę sera feta i podlać szpinak śmietanka 30%

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować