Szpinak- pełno witamin, pestki dyni również. Jeśli zamienimy makaron biały na brązowy to już w ogóle będzie super zdrowo i przepysznie!! Bardzo szybkie danie, zrobiłam je dosłownie w mniej niż pół godziny.
Składniki:
300 g makaronu
180 g świeżego szpinaku
200 g kremowego serka koziego
2 ząbki czosnku
pestki dyni (około 50 g)
sól, pieprz
masło klarowane
Makaron ze szpinakiem, kozim serem i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na -opakowaniu w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy ale zostawiamy około 1/3 szklanki wody z gotowania
Pestki dyni prażymy na suchej patelni około 8-10 minut.
2.Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku, podsmażamy chwilkę. Następnie wrzucamy szpinak i podsmażamy mieszając, aż zwiędnie.
3.Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy serek kozi. Mieszamy, aż się rozpuści i połączy ze szpinakiem.
4.Dodajemy do makaronu z wodą, mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i podajemy na koniec posypując pestkami dyni.
Komentarze