Makaron zapiekany z jajecznicą

0 (0 ocen)

Pyszny i prosty sposób na zapiekankę.

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    400-500 g makaronu rurki
    200 g startego żółtego sera
    6 jajek

    Składnik dodatkowy
    300 g boczku wędzonego

    Składniki robocze
    Masło
    1 cebula
    Pół łyżeczki tymianku
    2 łyżki bułki tartej
    Sól, pieprz

Makaron zapiekany z jajecznicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki masła.
  • 2. Cebulę posiekać i zarumienić lekko na maśle, dodać pokrojony w większą kostkę boczek, tymianek, wszystko wymieszać i smażyć razem jeszcze parę minut. Odcedzony makaron połączyć z boczkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć na nie makaron, posypany delikatnie bułką tartą i zapiec. Gdy makaron jest już dobrze rozgrzany (zrumieniony od góry), wylać na niego rozbite trzepaczką, doprawione solą i pieprzem jajka połączone z żółtym serem.
  • Makaron zapiekany z jajecznicą 4. Piec przez 20 min. w temp.180 st. Do momenty, gdy jajka na górze sie zetną.

Porady

Podawać z surówkami. Zamiast boczku można użyć kiełbasy.

Komentarze

Podobne przepisy