Makaron zasmażany z włoszczyzną oraz kurczakiem.

5 (199 ocen)

  • 40 min

Potrawa,która wpisała się w nasze rodzinne menu.Pierwszy raz jadłam tę potrawkę u Teściowej.Tak zachwyciła mnie smakiem,że poprosiłam o przepis (bardzo prosty).Smak uwielbiany przez całą rodzinę.

  • 40 min

Składniki:

  • 150 dag grubego makaronu świderki
    0,5 l bulionu drobiowego
    Włoszczyzna:
    2 marchewki
    1 pietruszka
    malutki seler
    por ( biała część)
    2 piersi z kurczaka
    Olej do smażenia świeża
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron zasmażany z włoszczyzną oraz kurczakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oliwierek i jego ulubiona potrawka 1. Marchewkę,pietruszkę seler oraz por dokładnie myjemy następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.Por kroimy w kosteczkę.Wszystkie te składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem- całość dokładnie obsmażamy do chwili aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.Pierś z kurczaka wrzucamy do bulionu drobiowego i gotujemy ok 40 minut.Po wyjęciu mięsa i ostygnięciu kroimy drobniutko.Do bulionu,który pozostał po ugotowaniu piersi wrzucamy makaron ( NIE SÓL BULIONY GDYŻ SAM W SOBIE JEST SŁONY) i gotujemy według przepisu na opakowaniu.Gdy makaron już jest gotowy odcedzamy i przerzucamy go do garnuszka - ja zawsze makaron polewam olejem co zapobiega sklejaniu,ale też nadaje lepszego smaku potrawie.Wszystkie składniki przerzucamy do makaronu i mieszamy.Potrawkę posypujemy drobno pokrojoną pietruszką.Podajemy lekko ostudzoną na ulubionym talerzyku dziecka.

Porady

Ja zawsze dodaję olej do ugotowanego już makaronu dzięki czemu nie jest suchy a także nie skleja się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować