Makaron z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smak lata na talerzu!

  • 20 min

Składniki:

  • 300g makaronu farfalle
    400g truskawek
    200g jogurtu greckiego
    3 łyżki płatków migdałowych
    szczypta soli
    cukier do smaku
    listki mięty do dekoracji

Makaron z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
    Truskawki odszypułkować, kilka odłożyć do dekoracji, resztę przekroić na pół, umieścić w rondlu i podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się lekko rozpadać (ok 5 minut). Jogurt wymieszać z truskawkami, dosłodzić do smaku.
    Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
    Makaron polać sosem truskawkowym, posypać płatkami, udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy