MAKARON Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MIGDAŁAMI W SOSIE CYTRYNOWYM

0 (0 ocen)

Prawdziwa uczta dla tych którzy lubią prosto i smacznie zjeść.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu wstążki (250g)
    ok. 20 dag wędzonego łososia
    2 łyżki siekanych migdałow
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    1/3 szklanki śmietanki
    1 łyżka startej skórki z cytryny
    1 łyżka siekanego koperku
    sól, pieprz do smaku
    2 łyzki oleju lub masła

Makaron z wędzonym łososiem i migdałami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  • 2. Olej rozgrzać na patelni, dodać posiekaną na drobno cebulę oraz czosnek, zrumienić.
  • 3. Wlać śmietankę oraz sok, dodać migdały i skórkę startą z cytrynu, doprowadzić do zagotowania. Chwilę pogotować aż sos zacznie gęstnieć.Następnie dodać makaron, łososia i wymieszać razem z sosem. Doprawić sola i pierzem. Posypać siekanym koperkiem. Smacznego.

Porady

Jeśli sos będzie za gęsty mozna dodać odrobinę bulionu.

Komentarze

Podobne przepisy