25 DAG MAKARONU ŚWIDERKI
35 DAG MROŻONEGO SZPINAKU
25 DAG WĘDZONKI
3 ZĄBKI CZOSNKU
JAJKA (WEDŁUG UPODOBAŃ)
300 ML ŚMIETANKI SŁODKIEJ 12%
1 MAŁA PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI
PÓŁ MAŁEJ PŁASKIEJ ŁYŻECZKI CZARNEGO MIELONEGO PIEPRZU
ODROBINA CHILLI W PROSZKU
Makaron z wędzonką w sosie śmietanowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędzonkę kroimy w drobniutką kostkę, wytapiamy na dużej patelni. Dodajemy mrożony szpinak dusimy aż będzie miał jednolitą konsystencję, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, sól, i czarny pieprz, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę i mieszamy aby powstał gęsty sos.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem starannie mieszamy, aby makaron dokładnie połączył się z sosem, wstawiamy na palniki i gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając.Na koniec doprawiamy do smaku chilli. Nakładamy na talerze. Na wierzchu każdej porcji układamy sadzone jajko.
Komentarze