Makaron z wątróbką

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tradycyjnie przyrządzoną wątróbką.

  • 55 min

Składniki:

  • ● op. makaronu świderki
    ● duża cebula
    ● 60 dag wątróbki drobiowej
    ● 50 dag pieczarek
    ● czerwona papryka
    ● 1/4 kostki margaryny do smażenia
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Dania z makaronem

Makaron z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej
    wodzie na półtwardo
    i odcedzamy.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy
    w drobną kostkę i lekko podsmażamy
    na połowie roztopionej
    margaryny. Pieczarki
    oczyszczamy, drobno kroimy
    i dodajemy do cebuli. Doprawiamy,
    mieszamy i smażymy,
    aż odparują. Paprykę myjemy,
    usuwamy gniazdo nasienne,
    a miąższ kroimy w kostkę.
    Dodajemy do pieczarek, mieszamy
    i smażymy kilka minut,
    aż papryka będzie miękka.
  • 3. Wątróbkę oczyszczamy,
    myjemy i osuszamy. Drobno
    kroimy i smażymy na margarynie
    do miękkości. Dodajemy
    do pieczarek z papryką. Mieszamy,
    doprawiamy. Podajemy
    z makaronem.

Porady

RADY Marii Sikory Jeśli sos będzie zbyt rzadki, trzeba go dusić dłużej, aż odparuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować