Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami

4.49 (167 ocen)

  • 30 min

Troche spolszczony makaron w stylu chinskim z warzywami i wieprzowina.Moze jest to ciekawszy sposob na zutylizowanie kotletow schabowych :)(akurat mialam,nie chcialam robic tradycyjnych i wpadlam na taki pomysl).

  • 30 min

Składniki:

  • 400g kapusty (ja uzywam kapusty w szpic,mozecie uzyc zwyklej,wtedy poszatkujcie ja drobniej i podsmazcie dluzej,mozecie tez uzyc pekinskiej-wtedy poszatkujcie grubiej).

    1 duza papryka,pokrojona,

    3 male marchewki pokrojone w slupki

    slodka papryka,ostra papryka (lub pieprz cayenne,platki chili)

    1 maly por pokrojony w slupki

    1 duza cebula pokrojona w piorka

    4 grube,duze plastry schabu bez kosci,pokrojone w slupki

    4-5zabkow czosnku

    2-3cm korzenia imbiru

    pieprz,sol,pieprz syczuanski(opcjonalnie)

    sos sojowy,maggi

    papryczki chili

    olej sezamowy

    olej zwykly do woka

    makaron do smazenia

    ziarna sezamu do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) 4 duze plastry schabu pokroilam w slupki,cebule pokroilam w piorka i razem ze schabem wrzucilam do miski.Przecisnelam przez praske 3 zabki czosnki i starlam ok pol lyzeczki imbiru.Dodalam pieprz,sos sojowy,olej sezamowy,papryke slodka,suszone platki chili,pieprz syczuanski (odrobinke)oraz troche maggi:P wymieszalam dobrze i zamarynowalam ok godzinki.
    2) w miedzyczasie pokroilam warzywa widoczne na zdjeciu:maly por,marchewki,1 duza czerwona papryke,kapuste(spitskool,mozna uzyc pekinskiej lub zwyklej ale trzeba poszatkowac drobniej).dodatkowy czosnek i imbir zmiksowalam w malakserze z 1 bardzo ostra papryczka chili na drobno.
    3)na patelni wok wlalam olej roslinny i rozgrzalam na naprawde mega goraco,ma sie az dymic,dopiero wtedy wrzucilam mieso z cebula,podsmazylam tylko tak by sie scielo ale nie przesuszylo-ok 3min.odlozylam na talerz na pozniej i ponownie rozgrzalam wok z odrobina oleju.
    4)na tej samej patelni podsmazylam czosnek/imbir/chili ok 30sek az stana sie aromatyczne.dodalam marchew,bo potrzebuje najdluzej i podsmazylam ok minuty,nastepnie dodalam pora,podsmazylam jeszcze minute i dodalam kapuste,odrobine soli i sosu sojowego.podsmazam az ciut zmieknie i zwiednie,wtedy dodaje papryke,mieso zpowrotem i makaron.moj typ makaronu wrzuca sie do patelni na surowo i dodaje wody do woka,smazy sie mieszajac az makaron wsiaknie wode(ok 3-4min), ale mozna uzyc innego makaronu chinskiego,ugotowanego al dente,makaronu ryzowego czy innego przestudzonego,lub z poprzedniego dnia.-wtedy calosc smazymy jak powyzej a makaron dodajemy dopiero kiedy warzywa sa al dente a mieso sie zpowrotem podgrzalo.smazymy mieszajac az makaron sie podgrzeje i przesmazy. na koniec sprawdzilam doprawienie wszystkim,czy nie trzeba wiecej soli,pieprzu. przelozylam na talerz i posypalam odrobinka sezamu prosto i pysznie. polecam.

Porady

Wieprzowina najlepiej zamarynowac pare godzin wczesniej ale przy pospiechu 15min wystarczy mozna uzyc jakichkolwiek zimnych,wczesniej ugotowanych makaronow w stylu chinskim,ja akurat uzywam takiego ktorego dodaje sie do woka na surowo i zalewa odrobina wody,nastepnie smazy mieszajac. to danie byloby rownie dobre z kurczakiem,krewetkami,wolowina np plastry steku czy poledwica wolowa,wieprzowa lub w wersji wegetarianskiej:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować