makaron z romanesco, brokułem i kalafiorem

0 (0 ocen)

Pyszne proste danie na co dzień i od święta.

Składniki:

  • 500 g makaronu, ja użyłam Lubella vega z pomidorami
    różyczki z małego brokułu, kalafiora i romanesco
    1/4 szklanki oliwy extra virgin
    3 łyżki masła
    3 ząbki czosnku, posiekane
    6 filetów anchois, pokrojone w kostkę
    1/4 łyżeczki papryka czerwona w płatkach lub wedle własnego smaku
    1/4 łyżeczki soli morskiej
    pieprz kolorowy
    szczypta cukru
    1/2 szklanki startego parmezanu

Makaron z romanesco, brokułem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente.
  • 2. Różyczki brokułu, kalafiora i romanseco gotujemy na parze. Ja na spód garnka ułożyłam kilka plasterków cytryny, by warzywa nabrały lekkiej cytrusowej nuty.
  • 3. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy czosnek i anchois. Podgrzewamy około 5 minut. Dodajemy paprykę, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
  • 4. Dodajemy makaron i różyczki kalafiora i brokułu oraz romanesco.
    Podajemy obficie posypane startym parmezanem oraz ulubioną zieleniną.

Komentarze

Podobne przepisy