Makaron z pieczarkami i jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
2.Pieczarki czyścimy suchą ściereczką, kroimy na pół lub na cztery części.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pieczarki i smażymy na dużym ogniu, aby pieczarki się usmażyły, a nie udusiły.
Pieczarki powinny lekko zbrązowieć, nie powinny puścić za dużo soku.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy całość dokładnie, trzymamy w cieple.
3.Przygotowujemy 3 foliowe woreczki, do każdego z nich wlewamy 1 łyżeczke oleju rzepakowego, wbijamy po jednym jajku, dodajemy odrobinę soli i zawiązujemy woreczek.
W garnku zagotowujemy wodę, jak zacznie wrzeć, wkąłdamy do niej woreczki z jajkami i gotujemy około 4-5 minut. Czas gotowania zależy od tego, jak płynne żółtko lubimy...
Po określonym czasie wyjmujemy woreczki z wody, odcianmy zawiązane końcówki i delikatnie wyjmujemy jajka.
4.Na talerzu układamy makaron z pieczarnkami, na wierzchu kładziemy delikatnie ugotowane jajko i posypujemy obficie serem Provolone.
Podajemy.
Porady
Radzę uzyć tego konkretnego sera, gdyż ma on bardzo inetnsywny smak, a o to nam chodzi w tym daniu.
Komentarze