Makaron z pesto z fenkułu

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne ,szybkie ,aromatyczne danie. Lekko anyżowy smak w połączeniu z natką i tartym parmezanem. Jak widać nie trzeba szaleć ze składnikami by "wyczarować" coś smacznego. Warto stawiać na minimalizm w kuchni. Polecamy szczególnie makaronożercom ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g makaronu Casarecce Siciliane (lub ulubionego)
    2 fenkuły
    pęczek natki pietruszki
    szalotka
    2 ząbki czosnku
    100 ml oliwy z oliwek
    łyżeczka pasty imbirowej
    parmezan
    sól ,pieprz

Makaron z pesto z fenkułu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z pesto z fenkułu 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odsączamy ,zostawiając 50 ml wody z gotowania makaronu.
    Koper włoski kroimy w piórka ,podsmażamy na oliwie ,miksujemy razem z oliwą ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą imbirową. Szalotkę kroimy w kostkę ,razem z posiekaną natką dodajemy do pesto. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
    Tak przygotowane pesto dodajemy do makaronu z wodą pozostałą z jego gotowania ,podgrzewamy kilka minut. Podajemy jeszcze ciepłe ze świeżo tartym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy