Pyszne ,szybkie ,aromatyczne danie. Lekko anyżowy smak w połączeniu z natką i tartym parmezanem. Jak widać nie trzeba szaleć ze składnikami by "wyczarować" coś smacznego. Warto stawiać na minimalizm w kuchni. Polecamy szczególnie makaronożercom ;)
20 min
Składniki:
250 g makaronu Casarecce Siciliane (lub ulubionego)
2 fenkuły
pęczek natki pietruszki
szalotka
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
łyżeczka pasty imbirowej
parmezan
sól ,pieprz
Makaron z pesto z fenkułu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odsączamy ,zostawiając 50 ml wody z gotowania makaronu.
Koper włoski kroimy w piórka ,podsmażamy na oliwie ,miksujemy razem z oliwą ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą imbirową. Szalotkę kroimy w kostkę ,razem z posiekaną natką dodajemy do pesto. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowane pesto dodajemy do makaronu z wodą pozostałą z jego gotowania ,podgrzewamy kilka minut. Podajemy jeszcze ciepłe ze świeżo tartym parmezanem.
Komentarze