Makaron z pesto rukolowo-pietruszkowym, serem pleśniowym i słonecznikiem

4.5 (199 ocen)

Zdrowy obiad w kolorach zieleni.

Składniki:

  • makaron durum - dla 4 osób
    70 gram rukoli
    60 gram natki pietruszki
    5 łyzek oliwy z oliwek extra
    100 ml wody z gotowania makaronu
    6 łyzek uprazonego słonecznika + dodatkowo po 2 łyżki do posypania dla 1 osoby
    2 ząbki czosnku
    1,5 łyzki cukru trzcinowego
    ser pleśniowy - do smaku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem Ser

Makaron z pesto rukolowo-pietruszkowym, serem pleśniowym i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, ale zostawiamy 100 ml wody z gotowania makaronu. Myjemy natkę i rukolę - osuszamy.
  • 2. Rukolę, natkę pietruszki, słonecznik, wodę z gotowania makronu, czosnek, cukier, oliwę z oliwek miksujemy razem na pesto - najlepiej blenderem. Możemy nie dodawac cukru, ale mi po jego dodaniu bardziej smakowało pesto.
  • 3. Rozgrzewamy patelnię/garnek i wlewamy pesto, dodajemy makaron i chwilke razem mieszamy do połączenia składników. Przekładamy na talerz. Posypujemy kawałka sera pleśniowego i słonecznikiem. Dekorujemy listkami rukoli. Możemy dodatkowo posolić i popieprzyć do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować