makaron z serem ricotta, prażonymi orzechami laskowymi, miodem i jabłkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Doskonałe trio - ricotta, prażone orzechy i jabłko podane z ulubionym makaronem.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu
    250 g makaronu, tagliatelle
    250 - 300 g sera ricotta
    200 g orzechów laskowych

    składnik podstawowy dodatkowy
    1 - 2 duże jabłka

    składniki robocze
    miód wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy

    dekoracja:
    listki mięty

Makaron z serem ricotta, prażonymi orzechami laskowymi, miodem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie jak trochę przestygną obieramy z łuskwinek.
  • 3. Na talerze kładziemy łyżkę ricotty. Owijamy makaronem tak by przypominało gniazdko. Jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy na cieniutkie plasterki. W przygotowanych gniazdkach układamy różyczki z jabłek. Różyczki ozdabiamy świeżą miętą. Obsypujemy dookoła orzechami. Polewamy do smaku miodem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy