Makaron z sosem ragu

4.5 (192 ocen)

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki a ta potrawa podpadła całej mojej rodzinie.

Składniki:

  • Mięso mielone 500g
    1 mała cebula
    4 duże Marchewki
    Olej
    Puszka pomidorów krojonych
    Koncentrat pomidorowy mała puszeczka
    Sól, pieprz, wegeta, zioła prowansalskie
    2-3ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    kostka rosołowa
    woda
    makaron
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem ragu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekamy drobno cebulę, marchew ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
    Mięso mielone wrzucamy na rozgrzana patelnię z dodatkiem oleju i rozgniatamy widelcem, by się podzieliło na drobne kawałeczki. Smażymy na rumiano, wrzucamy do mięsa cebule, marchewkę, liść laurowy, kostkę rosołową i wyciśnięty czosnek, zalewamy odrobiną wody przykrywamy i dusimy przez kilka minut na małym ogniu oczywiście co jakiś czas mieszając.
    Gdy marchewka będzie uduszona, dodajemy pomidory i koncentrat i dalej dusimy około 30minut. Pod koniec dodajemy do własnego smaku przyprawy sól, pieprz, wegeta oraz zioła prowansalskie. Na sam koniec wyciągamy liście laurowe.Sos ma być gęsty, bo woda w trakcie tych wszystkich operacji ma odparować. Sos wlewamy do ugotowanego wcześniej makaronu i razem mieszamy. Smacznego

Porady

Można również przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego posypać startym na tarce żółtym serem i chwile zapiec oraz polać ketchupem również jest wyśmienite.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować