dwie porcje makaronu świderki
jedna pierś kurczaka
lubczyk
bazylia
oregano
natka pietruszki (świeża lub suszona)
odrobina oliwy z oliwek
zielona fasolka (może być mrożona)
sos serowy carbonara (może być gotowy fix - Lubella)
śmietana ok 200 g
pół szklanki wody
odrobina żółtego sera do posypania
łyżka masła
sól
Makaron z sosem serowym, kurczakiem i zieloną fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić w kostkę, posypać lubczykiem, bazylią i odrobiną oregano, polać odrobiną oliwy z oliwek - najlepiej odstawić na pół dnia. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka podsmażyć na nieprzywierającej patelni. W rondelku rozpuścić masło i udusić zieloną fasolkę (jeśli jest świeża, wcześniej ugotować). Gotowy fix serowy rozrobić w wodzie i śmietanie. Zalać nim fasolkę, gotować ok 3-5 minut aż zgęstnieje. Na talerz wykładać makaron, kurczaka, polać sosem, posypać żółtym serem, dodać natkę pietruszki.
Smacznego :)
Komentarze