Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami

4.5 (155 ocen)

Kolejny przepis na pyszny, szybki i zdrowy obiad. W tym przepisie dobrze zwrócić uwagę na ilość dodawanych oliwek, ponieważ to one robią specyficzny smak.

Składniki:

  • - 250 g chudego mięsa mielonego;
    - 1 cebula, pokrojona w kostkę;
    - 1 łyżeczka płatków chilli;
    - 3 ząbki czosnku, zmiażdżone;
    - 1 puszka pomidorów;
    - około 10 czarnych oliwek, przekrojonych na ćwiartki;
    - sól;
    - pieprz;
    - posiekana bazylia;
    - ser parmezan lub grana padano w płatkach (lub starty);
    - olej lub oliwa do smażenia;
    - pół opakowania makaronu rurka ukośna z mąki z pełnego przemiału.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej/oliwę rozgrzać na patelni i smażyć cebulę przez kilka minut, dodać oliwki i dalej smażyć. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor po czym pod koniec smażenia dodać płatki chilli i czosnek. Dodać pomidory z puszki doprawić solą i pieprzem (w przypadku gdy sos będzie za kwaśny można dodać odrobinę cukru), przykryć i gotować przez około pół godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu i przecedzeniu, makaron wyłożyć porcjami na talerze i na nim ułożyć sos. Podawać posypane posiekaną bazylią i serem. Przepis pochodzi z bloga raspberries and cream z moimi zmianami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron Mięso Oliwki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować