Makaron z sosem cukiniowo-śmietanowym

4.83 (208 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

W sezonie na cukinię gości ona u mnie na stole bardzo często, ponieważ jest pyszna, zdrowa i można z niej wyczarować wspaniałe dania. Makaron w delikatnym sosie z cukinii i śmietanki to błyskawiczny, bezmięsny obiad idealny na gorące dni.

  • 30 min

Składniki:

  • -2 małe cukinie
    -2 małe cebulki
    -1 pęczek natki pietruszki
    -1 duży ząbek czosnku
    -200 g śmietany 30%
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia

    Dodatkowo:
    -300 g ulubionego makaronu
Wystaw ocenę:

4.83 (208 ocen)

Makaron z sosem cukiniowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukinii odcinamy końce, dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Ścieramy na tarce o dużych oczkach (bez obierania).
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Szklimy na rumiano ok 3 minuty. Po tym czasie dodajemy startą cukinię, przesmażamy całość przez kolejne 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Dodajemy śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę. Dusimy 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie sos doprawiamy obficie solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, dusimy kolejne 5 minut.
  • 4. Sos podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować