Makaron z mortadelą na ostro

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam małe dziecko, więc niewiele czasu mogę poświęcić na gotowanie. To danie jest szybkie i dosyć tanie, a smakuje naprawdę wyśmienicie.

Składniki:

  • ● 50 dag mortadeli
    ● 1-2 duże cebule
    ● 2-3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    ● mała puszka koncentratu pomidorowego
    ● 1/2 op. makaronu świderki
    ● szczypta chili
    ● sól
    ● pieprz
    ● ostra mielona papryka
    ● 10 dag żółtego sera
    ● natka pietruszki lub koperek
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z mortadelą na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Wsypujemy na rozgrzany olej i szklimy. Mortadelę
    kroimy w kostkę i dodajemy do
    cebuli. Podsmażamy.
  • 2. Makaron gotujemy w osolonej
    wodzie al dente. Osączamy
    i hartujemy, przelewając zimną
    wodą.
  • Makaron z mortadelą na ostro 3. Do mortadeli i cebuli stopniowo
    dodajemy koncentrat pomidorowy
    i pozostałe przyprawy.
    Dokładnie mieszamy. Gdy trochę
    zgęstnieje, dodajemy makaron
    i ponownie mieszamy, aż
    sos połączy się z makaronem.
  • 4. Potrawę wykładamy na talerze
    i posypujemy drobno startym
    serem. Dekorujemy natką
    pietruszki lub koperkiem. Jako
    surówkę podajemy mizerię lub
    sałatę ze śmietaną.

Porady

● Zamiast mortadeli możemy użyć grubych parówek pokrojonych w kostkę lub cienkich, pokrojonych w talarki. ● Do potrawy możemy dodać puszkę czerwonej fasoli w zalewie lub kukurydzy. ● Sos z mortadeli doskonale smakuje podany z kuskusem lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mortadela

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować