Makaron z owocami morza

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo szybkie danie kuchni południowej do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Owoce morza, oliwki i pomidory to kwintesencja smaku kuchni śródziemnomorskiej.

  • 25 min

Składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku
    średnia cebula
    oliwa z oliwek do smażenia
    500ml passaty pomidorowej
    400g owoców morza (u mnie krewetki, omułki, kalmary)
    garść czarnych oliwek
    sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie

    500g makaronu
    natka pietruszki do posypania

Makaron z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy.
    Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek i cebule drobno siekamy i szklimy na oliwie. Podlewamy passata pomidorową i gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Dodajemy owce morza i pokrojone na pól oliwki i kontynuujemy gotowanie prze około 6-7 minut. W razie konieczności podlewamy nieco wodą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Odcedzony makaron dodajemy do sosu i razem mieszamy.
    Serwujemy posypany śwież natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy