Państwo Kilianowie nie narzekają na brak apetytu u synów. Jednak Szymon, Kacper i Tymek lubią nietylko jeść, ale i gotować!
Składniki:
● makaron świderki
● 1/2 kg piersi z indyka
● 1 duży brokuł
● 1-3 cebule
● 400 g pieczarek
● kilka ząbków czosnku
● mały pęczek koperku
● 3 duże pomidory albo 6-7 koktajlowych
● ser (parmezan, gouda lub mozzarella)
● sól, pieprz
● oliwa z oliwek
Makaron z indykiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, kroimy
w kostkę, podsmażamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek
i smażymy mięso na złoto.
2.Pieczarki myjemy i kroimy
w cienkie plastry, cebule
w cienkie talarki. Zdejmujemy
mięso z patelni i smażymy na
oliwie cebulę – również na złoto,
a później pieczarki.
3.W osolonej wodzie z łyżką
oliwy gotujemy makaron (al
dente). Podgotowujemy brokuły
(powinny być jędrne).
4.Na głębokiej patelni mieszamy
delikatnie wszystkie składniki
(z pomidorami pokrojonymi
w ćwiartki) i podsmażamy.
Przekładamy na półmisek, posypujemy
serem i koperkiem.
Komentarze