Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem

4.32 (206 ocen)

  • 30 min

Filet z kurczaka w delikatnym sosie na bazie szpinaku, śmietanki i serka topionego to błyskawiczny obiad, który przygotowuje się dosłownie w pół godziny, a smakuje obłędnie.

  • 30 min

Składniki:

  • -400 g ulubionego makaronu
    -350 g mrożonego szpinaku
    -150 ml śmietanki 30%
    -50 g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą
    -1 duży podwójny filet z piersi kurczaka
    -3 ząbki czosnku
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.32 (206 ocen)

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem, solimy, pieprzymy i smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • smażenie 2. Kiedy kurczak będzie podsmażony wrzucamy szpinak i smażymy od czasu do czasu mieszając aż całkowicie się rozmrozi. Wstawiamy też wodę na makaron (z dodatkiem odrobiny soli i oleju).
  • sos 3. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony na kawałki serek topiony i wlewamy śmietankę. Mieszamy cały czas dopóki serek się nie rozpuści. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy al'dente. Gdy sos się poddusi doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Makaron Serek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować