Filet z kurczaka w delikatnym sosie na bazie szpinaku, śmietanki i serka topionego to błyskawiczny obiad, który przygotowuje się dosłownie w pół godziny, a smakuje obłędnie.
30 min
Składniki:
-400 g ulubionego makaronu
-350 g mrożonego szpinaku
-150 ml śmietanki 30%
-50 g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą
-1 duży podwójny filet z piersi kurczaka
-3 ząbki czosnku
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem, solimy, pieprzymy i smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
2.Kiedy kurczak będzie podsmażony wrzucamy szpinak i smażymy od czasu do czasu mieszając aż całkowicie się rozmrozi. Wstawiamy też wodę na makaron (z dodatkiem odrobiny soli i oleju).
3.Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony na kawałki serek topiony i wlewamy śmietankę. Mieszamy cały czas dopóki serek się nie rozpuści. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy al'dente. Gdy sos się poddusi doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy. Smacznego.
Komentarze