300 g makaronu kokardki
1 mała cebula
200 ml śmietany 30%
ok 12 orzechów włoskich
1 spora gruszka
ok 10 listków bazylii
sól, papryka ostra w proszku
natka pietruszki do dekoracji
Makaron z gruszką i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do małego garnka wlać śmietanę. Orzechy obrać i posiekać, dodać do śmietany razem z drobno pokrojoną cebulą i posiekanymi listkami bazylii. Zagotować śmietanę, zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut. Dodać pokrojoną w cienkie pół plasterki gruszkę (zostawić kilka do dekoracji), doprawić solą i papryką. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ułożyć na talerzu, polać sosem. Udekorować plasterkami gruszki i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze