Makaron z bazylią i orzechami nerkowca

4.5 (184 ocen)

Świeże pesto i makaron to połączenie idealne. Makaron z bazylią i orzechami nerkowca to pomysł na szybkie, smaczne i aromatyczne danie.

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    300g makaronu penne
    1 kulka mozzarelli 125g
    40g orzechów nerkowca

    Składnik podstawowy dodatkowy
    2 szklanki liści świeżej bazylii

    Składniki robocze
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Makaron z bazylią i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Następnie odcedzamy, zachowując 1/2 szklanki wody. Makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował.
  • 2. Do misy blendera wkładamy bazylię, orzechy nerkowca, rozdrobnioną mozzarellę, 2 łyżki oliwy i rozdrabniamy. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem i czoskniem. Dokładnie miksujemy blenderem. Następnie, stopniowo dodajemy wcześniej zachowaną wodę z makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
  • 3. Odcedzony makaron mieszamy z pesto i przekładamy na talerze. Dekorujemy orzeszkami oraz listkami bazylii i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować