Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam makaron w pysznym, ziołowo-pieczarkowym sosie. Dzięki dodatkowi masła i kremówki sos jest bardzo kremowy, aksamitny w smaku, a jego przygotowanie zajmuję dosłownie chwilkę.
25 min
Składniki:
250 g makaronu świderki,
1 cebula,
pieczarki 400 g,
50 ml białe wytrawne wino,
kremówka 300g,
sól,
masło do smażenia,
pieprz,
pęczek tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki płuczemy i kroimy w plasterki.
2.Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy je na złoty kolor.
3.Gdy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy gałązki tymianku lub suszony tymianek, mieszamy. Dodajemy białe wino i wlewamy śmietanę.
4.Całość chwilkę razem gotujemy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
5.Następnie dodajemy makaron i całość mieszamy. Podajemy od razu. Życzę smacznego :)
Komentarze