Makaron w sosie słodko kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Makaron w sosie słodko kwaśnym z mięsem. Makaron można zastąpić ryżem lub kaszą.

  • 30 min

Składniki:


  • 0,5 kg schabu bez kości
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 papryka zółta
    1 cebula
    5 łyżek przecieru pomidorowego
    3/4 szklanki bulionu
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    czosnek do smaku
    papryka mielona słodka do smaku
    cukier do smaku
    olej
    makaron spaghetti
    ser żółty
    zieleninka np. natka pietruszki

Makaron w sosie słodko kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, oczyszczamy a następnie kroimy w kosteczkę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką i czosnkiem i pozostawiamy na ok 30 min. Papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Mięso podsmażamy, gdy się ładnie zarumieni dodajemy warzywa, oraz wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie dodajemy szczyptę cukru. Nastawiamy wodę na makaron ok 2 litrów i doprawiamy solą oraz dodajemy łyżkę oleju - pozostawiamy do zagotowania. Do wrzącej wody dodajemy makaron i delikatnie mieszamy by makaron nie przykleił się do dna garnka. Makaron przelać do miski cedzakowej a następnie przelać wodą. Gotowy nakładać na talerz i polać sosem słodko kwaśnym. Posypać startym lub rwanym serem żółtym i zieleninką. Smacznego !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy