Makaron w sosie śmietankowym z szynką i pieczarkami

4.48 (172 ocen)

  • 25 min

Pyszne i szybkie do przygotowania danie

  • 25 min

Składniki:

  • Makaron:
    - makaron (rurki lub grube kolanka)

    Sos:
    - 30 dag szynki (np. polędwica sopocka)
    - 40 dag pieczarek
    - 1 cebula
    - 250ml śmietany kremówki 30%
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - sól, pieprz
    - odrobina wegety
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Rurki Sosy Dania z makaronem Szynki

Makaron w sosie śmietankowym z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować na sposób "al dente". Odcedzić, rozłożyć na talerze.
  • 2. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, szynkę i pieczarki. Gdy w/w składniki już sie podsmażą, zalać je śmietaną kremówką, dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko gotować na małym ogniu. Po kilku minutach śmietana zacznie gęstnieć, gotować na mniejszym ogniu jeszcze kilka minut, do momentu, aż sos nabierze konsystencji kremu.
  • 3. Gotowym sosem polać makaron. Życzę smacznego!

Porady

- aby potrawa była pikantniejsza dodaję odrobinę "przyprawy cygańskiej"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować