Makaron w sosie łososiowo - śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Danie idealne dla zapracowanych to takie, które przygotujemy błyskawicznie po powrocie z pracy. Dziś propozycja rybno - makaronowa. Szybko i prosto możemy przygotować ulubiony makaron ze smakowitym i pożywnym sosem (lub też musem) z parowanego łososia oraz śmietany.

  • 25 min

Składniki:

  • - około 250 g filetu z łososia
    - 200 g śmietany
    - mały pęczek natki pietruszki
    - 1 cebula biała
    - 2 ząbki czosnku
    - kawałek imbiru (około 2 cm)
    - 3 łyżki soku z cytryny
    - plaster masła
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - pieprz czarny
    - sól do smaku
    - makaron (u mnie świderki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w sosie łososiowo - śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Filet z łososia pozbawiamy skóry i układamy na sitku do gotowania na parze (lub w specjalnym naczyniu) i parujemy go około 12 - 15 minut.
  • 2 2. Pokrojoną cebulkę rumienimy delikatnie na maśle, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz imbir i chwilę razem przesmażamy.
  • 3 3. Ugotowanego na parze łososia miksujemy wraz ze śmietaną i sokiem z cytryny na jednolitą i gładką masę. Do powstałego kremu dodajemy cukier brzozowy, pieprz, sól do smaku oraz podsmażone na maśle warzywa i zagotowujemy. Gotowy mus mieszamy z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki i gotowe! Życzę smacznego! :)

Porady

Moja wersja sosu jest dość gęsta i treściwa. Jeśli wolimy rzadsze sosy, to dodajmy do niego kilka łyżek bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować