Makaron w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Makaron bardzo prosty w wykonaniu, z prostych składników, ale takie połączenie jest bardzo smaczne i aromatyczne. Włoskie smaki.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu wstążki z lubczykiem
    80 g masła
    70 g parmezanu
    1 cytryna, skórka i sok z połówki
    sól, pieprz
    4-5 plastrów boczku podwędzanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Odlewamy 3/4 szklanki wody spod gotowania makaronu a makaron odcedzamy. Cytrynę szorujemy, ścieramy skórkę a z połowy wyciskamy sok.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę i sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz. Do gorącego makaronu wlewamy mieszankę z masła, dodajemy starty ser i tyle wody spod gotwania makarony by powstał gęsty, kremowy sos.
  • 3. Suchą patelnię teflonową rozgrzewamy i smażymy plastry boczku. Podajemy do makaronu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Makaron Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować