Makaron tagliatelle z ricottą i suszonymi pomidorami

4.5 (152 ocen)

  • 30 min

Inne wykorzystanie sera ricotta

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
    8 suszonych pomidorów
    150 g ricotty
    skórka otarta z 1/4 cytryny
    2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni
    mały pęczek świeżej bazylii
    oliwa z oliwek extra vergine , 4 łyżki
    świeżo mielony czarny pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    4 łyżki wody z gotującego się makaronu
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól , pieprz kolorowy do smaku
    100 g gotowanej szynki pokrojonej w paski
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron tagliatelle z ricottą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszałem wodę , oliwę , ricottę , suszone pomidory , połowę orzeszków piniowych , szczypiorek , połowę listków bazylii , gałkę muszkatołową , przesmażoną szynkę i starta skórkę z cytryny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Odstawiłem na kilka minut aby smaki przeszły.

    W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente . Odcedziłem , wrzuciłem do miski z sosem , delikatnie wymieszałem. Posypałem resztą bazylii i orzeszków i świeżo zmielonym
    kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować