Makaron tagliatelle z mulami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tagliatelle z mulami , dla wielbicieli owoców morza i makaronów wymarzone danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg muli
    1 łyżka masła
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy
    3 pomidory
    pół łyżeczki soli
    300 g szpinaku ( tylko drobne listki )
    pół szklanki białego wytrawnego wina
    pół szklanki śmietanki 30 %
    szczypta szafranu
    250 g makaronu tagliatelle
    garść startego parmezanu

Makaron tagliatelle z mulami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron tagliatelle z mulami i szpinakiem 1. Mule rozmroziłem ( ok. 40 minut ), odrzucamy te które są otwarte. W dużym garnku rozgrzałem masło, dodałem posiekaną cebulę i czosnek oraz liść laurowy, smażyłem 3 minuty. Wrzuciłem obrane, wypestkowane, pokrojone w paski pomidory i szpinak, posoliłem. Przykryłem i gotowałem 4 minuty. Wlałem wino, śmietanę, dodałem szafran i mule, doprowadziłem do wrzenia. Przykryłem i gotowałem, aż mule się otworzyły ( około 5 minut ). Pozbyłem się tych, które się nie otworzyły. Zdjąłem z ognia i trzymałem w cieple. Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu wymieszałem z sosem. Posypałem parmezanem.

Komentarze

Podobne przepisy