Prosty przepis który kiedyś przyszedł mi do głowy gdy po ciężkim dniu w pracy wróciłam do domu i już nie miałam siły na zakupy. Kilka produktów wpadło mi w ręce i wyszły prawdziwe pyszności :)
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron razowy świderki: 300 gramów
- pomidory w puszcze krojone: 1 puszka
- pestki słonecznika: 5 łyżek
- pestki dyni: 2 łyżki
- czerwona cebula: 1 sztuka
- czosnek świeży: 3 ząbki
- Szynka lub inna wędlina: 50 gramów
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- oliwki czarne lub zielone: 20 sztuk
- sól pieprz i ulubione zioła do smaku: 1 szczypta
Makaron razowy z pestkami na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę na makaron. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i na małym ogniu (na suchej patelni) prażymy pestki słonecznika i dyni. Gdy woda się gotuje i pestki prażą kroimy w drobną kostkę czosnek, cebulę oraz wędlinę.
Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje pestki podlewamy oliwą z oliwek, zwiększamy ogień pod patelnią i wrzucamy cebulę i czosnek a chwilę potem szynkę, podsmażamy wszystko aż cebula będzie złota.
W tym czasie makaron powinien być gotowy, przecedzamy go, przelewamy krótko zimną wodą i wrzucamy na patelnię z pestkami, cebulą i mięsem, smażymy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odcedzamy oliwki z zalewy i kroimy na mniejsze części.
Do podsmażonego makaronu dodajemy puszkę krojonych pomidorów, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem, oregano i bazylią, chwilę gotujemy mieszając.
Gotowe danie nakładamy na talerze i posypujemy oliwkami i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać odrobinę parmezanu.
Komentarze