Makaron ryżowy z warzywami i tofu

4.5 (178 ocen)

  • 25 min

To danie to bardzo szybka wegetariańska propozycja obiadowa, którą przygotujemy w zaledwie 20 minut. Świetnie sprawdzi się jako danie do pracy lub szybki obiad.

  • 25 min

Składniki:

  • olej kokosowy do smażenia
    2-3 ząbki czosnku
    papryczka chilli
    2 szalotki
    300g tofu
    marchewka
    sos sojowy
    20-30g suszonych grzybów mun
    ½ słoiczka pędów bambusa

    opakowanie makaronu ryżowego
    do podania sos słodko kwaśny
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ryżowy z warzywami i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zostawiamy na około 4-5 minut. Odcedzamy.

    Na rozgrzanym woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko (około pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz plasterki szalotki i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy razem do połączenia smaków.
    Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego, skropione sosem słodko-kwaśym i posypane obficie posiekaną natką pietruszki lub dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tofu Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować