Makaron ryżowy z kurczakiem, groszkiem i cukinią w sosie teriyaki.
Składniki:
2 piersi kurczaka
5 łyżek sosu teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
½ puszki kukurydzy
2 małe cukinie
100 g młodego groszku w strączkach
1 duża cebula
180 g makaronu ryżowego
olej do smażenia
Makaron ryżowy z kurczakiem i groszkiem strączkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Groszek w strączkach gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, odcedzamy.
Piersi kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy 2 łyżkami sosu teriyaki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Smażymy do zmięknięcia a następnie zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy kurczaka i smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy cebulę, cukinię, groszek w strączkach i kukurydzę. Całość polewamy sosem tariyaki i sosem sojowym. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron, dobrze mieszamy. Gotowe.
Komentarze