Makaron penne z sosem słodko - kwaśnym z fenkułu i pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo ciekawy smak słodko - kwaśny z lekką nuta pomarańczy.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 spore fenkuły
    1 pomarańcza
    3 cebulki dymki
    garść rodzynek
    szczypta szafranu
    pół opakowania makaronu penne
    łyżka cukru
    pół litra wytrawnego białego wina
    pieprz
    sól
    oliwa
    garść pestek dyni

Makaron penne z sosem słodko - kwaśnym z fenkułu i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fenkuł oczyszczamy, kroimy w piórka, dykmę kroimy razem ze szczypiorkiem, całość smażymy na oliwie, dodajemy rodzynki, cukier, całość podlewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy i winem, dusimy aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy szafran. Makaron odcedzamy wrzucamy na patelnię i smażymy z fenkułem 2-3 minuty. Całość doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane pestkami dyni.

Porady

Makaron znakomicie nadaje się na letni obiad, można go podać z bukietem surówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy