Makaron penne z sosem pomidorowym i wędzonym boczkiem

4.98 (164 ocen)

  • 20 min
  • Łatwy

Danie, które można przygotować w kilka chwil. Makaron z aromatycznym sosem z dodatkiem wędzonego boczku.

  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300g makaronu penne
    - 1 puszka krojonych pomidorów
    - 2 sredniej wielkości cebule pokrojone w kostkę
    - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    - 300g wędzonego boczku w plastrach
    - sól, pieprz, słodka mielona papryka, kminek mielony - do smaku
    - 1 łyżeczka suszonej bazylii
    - 1 łyżeczka suszonego oregano
    - olej do smażenia
    - starty na małych oczkach żółty ser (do podania)
Wystaw ocenę:

4.98 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron penne z sosem pomidorowym i wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron.
  • 2. Przygotować sos: na odrobinie oleju usmażyć pokrojony w słupki boczek, dodać cebulę, podsmażyć na złoty kolor, dodać czosnek, po chwili pomidory, dodać przyprawy, bazylię i oregano.
  • 3. Do sosu dodać ugotowany wcześniej makaron. Dobrze wymieszać. Przez chwilę podgrzać.
  • 4. Makaron podawać posypany startym żóltym serem.

Porady

Suszone zioła - bazylię i oregano można zastąpić posiekaną świeżą bazylią i natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować