Makaron pełnoziarnisty z sosem z cukinii i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku.
2.Cukinie myjemy, kroimy w łupinach w plasterki, a następnie w ćwiartki. Dodajemy je do boczku po odlaniu nadmiaru wytopionego z niego tłuszczu, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy kilka minut, aż cukinia lekko zmięknie, w razie potrzeby dolewając trochę wrzątku.
3.W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente.
4.Łyżkę mąki rozprowadzamy w śmietanie i wlewamy do garnka z cukinią i boczkiem. Mieszamy. Powstały sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę.
5.Porcje ugotowanego makaronu rozkładamy na talerze i na każdą wykładamy po porcji sosu. Danie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ulubioną surówką lub sałatką, np. z sałaty, pomidorów, rzodkiewki i śmietany.
Porady
Sos możemy przyprawić również innymi ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem granulowanym.
Komentarze