Makaron pełnoziarnisty z sosem z cukinii i boczku

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Szybki sposób na pyszne danie obiadowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 25dag wędzonego boczku
    1 mała cebula
    2 średnie cukinie
    250ml śmietany Łaciatej 18% do zup i sosów
    1 płaska łyżka mąki
    sól i pieprz do smaku
    makaron pełnoziarnisty
    szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Makaron pełnoziarnisty z sosem z cukinii i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek i cebula 1. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku.
  • Duszenie cukinii, boczku i cebuli 2. Cukinie myjemy, kroimy w łupinach w plasterki, a następnie w ćwiartki. Dodajemy je do boczku po odlaniu nadmiaru wytopionego z niego tłuszczu, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy kilka minut, aż cukinia lekko zmięknie, w razie potrzeby dolewając trochę wrzątku.
  • 3. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente.
  • Zabielanie sosu 4. Łyżkę mąki rozprowadzamy w śmietanie i wlewamy do garnka z cukinią i boczkiem. Mieszamy. Powstały sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  • Makaron 5. Porcje ugotowanego makaronu rozkładamy na talerze i na każdą wykładamy po porcji sosu. Danie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ulubioną surówką lub sałatką, np. z sałaty, pomidorów, rzodkiewki i śmietany.

Porady

Sos możemy przyprawić również innymi ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem granulowanym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron pełnoziarnisty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować