Makaron pappardelle z tuńczykiem w sosie śmietanowo bazyliowym z pomidorami

4.5 (183 ocen)

  • 40 min

Prosty i szybki przepis na pyszny makaron pappardelle z tuńczykiem w sosie śmietanowo bazyliowym z pomidorami. Nazwa makaronu pochodzi od włoskiego „pappare”, co znaczy tyle, co „pożerać”. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak zaprosić do wspólnego gotowania i pożerania!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    ◦500 g makaronu pappardelle
    ◦1 duży pomidory
    ◦500 ml śmietanki 18% do zup i sosów
    ◦2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    ◦4-5 łyżki pesto z bazylii
    ◦3 pomidory suszone
    ◦1 łyżka masła
    ◦1 łyżka oliwy z oliwek
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦opcjonalnie 2 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej albo zwykłej
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem

Makaron pappardelle z tuńczykiem w sosie śmietanowo bazyliowym z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z łyżką soli i łyżką oliwy dodać makaron i ugotować al dente (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzić i zahartować zimną wodą.

    Tuńczyka odsączyć na sicie z sosu, dodać do niego pokrojone w kosteczkę świeże i suszone pomidory. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać śmietankę, pesto z bazylii, tuńczyka i pomidory. Często mieszając gotować chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać makaron, wymieszać.

    Podawać od razu posypane posiekaną bazylią
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować