Makaron farfalle z pomidorami, rukolą w sosie winnym z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 20 min

Od dawna kusiło mnie połączenie białego wina z mascarpone. Sos wyszedł genialny ! Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego :) Wszystkich miłośników makaronów zapraszam do wypróbowania przepisu. Gwarantuję, że nikt się nie rozczaruje ;) !

  • 20 min

Składniki:

  • 2 porcje:
    200 g makaronu
    10 dojrzałych pomidorków koktajlowych - pokrojonych na ćwiartki
    1,5 łyżki oliwy z oliwek
    garść rukoli (usunęłam łodygi)
    1 ząbek czosnku - drobno pokrojony
    250 g serka mascarpone
    150 ml białego wina
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wina Sosy Dania z makaronem Pasty

Makaron farfalle z pomidorami, rukolą w sosie winnym z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek, zarumień na niej czosnek. Dodaj pomidorki i duś je przez około 5 minut z dodatkiem soli i pieprzu.
    2. W międzyczasie - w osolonej wodzie - ugotuj makaron al dente. Odcedź.
    3. Do pomidorów dodaj mascarpone, mieszając doprowadź do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj wino. Zredukuj często mieszając. W razie potrzeby - dopraw pieprzem i solą.
    4. Gdy sos zgęstnieje, dodaj rukolę i makaron. Dobrze wymieszaj i zestaw z ognia. Wyłóż na talerze, udekoruj rukolą. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mascarpone Pomidor Rukola Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować