Makaron domowy

4.48 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja Mama byla u mnie w odwiedzinach i nauczyla mnie robic domowy makaron . Do tego mialam rosolek z kaczki ...alez ,to byla uczta dla podniebienia .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *0,5 kg maki
    *3 jajka
    *2-3 lyzki cieplej wody
    *szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Makaron domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make przesiewamy na stolnice . Robimy wglebienie . Dodajemy szczypte soli.
  • 2. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do maki i wyrabiamy.
  • 3. Jezeli ciasto jest za suche ,dodajemy wode porcjami.
  • makaron
4. Ciasto dzielimy na 2- 3 czesci ,formujemy kule i odstawiamy do odpoczecia na okolo 20 minut .
  • makaron 5. Nastepnie kazda z porcji wyrabiamy jeszcze przez okolo 2 minuty i rozwalkujemy na cienkie placki .Podsypujemy minimalnie maka w razie potrzeby. Grubosc w zaleznosci od przeznaczenia makaronu.
  • platy makron 6. Placki pozostawiamy do podsuszenia ,nastepnie zwijamy w ruloniki i kroimy .
  • 7. Makaron gotujemy okolo 5 min. . Czas gotowania jest zalezny od grubosci i wielkosci makaronu.
  • 8. Makaron mozna rowniez surowy ususzyc i przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku.

Porady

Warto zainwestowac w jajka od gospodarza ,wtedy bedziemy mieli ladny kolor makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować