Makaron canelloni z mielonym z indyka i warzywami

4.5 (180 ocen)

Canelloni przygotowuję zawsze z chrupiącymi wierzchem, bez sera żółtego i z nieco odchudzonym sosem beszamelowym. Dodatek mielonego indyka sprawia, że danie nie jest bardzo kaloryczne i smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 300-400 gram mięsa mielonego z indyka (najlepsze z udźca)
    pół paczki rurek canelloni (ok.10 sztuk)
    300 ml passaty pomidorowej lub duszonych pomidorów bez skóry
    250 ml mleka
    łyżeczka masła
    20 listków bazylii
    2 ząbki czosnku
    pół małej cukinii
    pół cebuli
    2 duże pieczarki
    kawałek zielonej papryki
    oliwa z oliwek
    łyżka mąki
    Przyprawy: łyżeczka tymianku, papryka ostra, szczypta cynamonu, łyżeczka ziół prowansalskich, sól,
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Makaron canelloni z mielonym z indyka i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy ząbek czosnku, tymianek i wg.gustu ostrą paprykę.
  • 2. Warzywa kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na odrobinie oliwy. Solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Mieszamy z usmażonym mięsem.
  • 3. Na dno naczynia wykładamy pomidory, lekko solimy i dodajemy szczyptę cynamonu. Rurki faszerujemy mięsno-warzywnym sosem i układamy na pomidorach.
  • Canelloni przed zapiekaniem 4. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i łyżkę mąki. Dolewamy po chwili mleko i mieszamy rózgą kuchenną. Do sosu wrzucamy bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy sosem makaron. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Nakładając makaron na wierzch daję sos pomidorowy jaki wytworzył się na dnie naczynia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować