Makaron curry z krewetkami

0 (0 ocen)

Orientalna potrawka z owocami morza

Składniki:

  • 200 g krewetek
    300 g makaronu curry do dań z woka
    1/2 cukinii
    kawałek pora
    1 marchewka
    2 ząbków czosnku
    kilka grzybów mun
    garść kiełków fasoli z zalewy
    2 łyżki sosu teriyaki
    3 łyżki sosu rybnego
    1 łyżka octu ryżowego
    sproszkowana trawa cytrynowa
    chili
    przyprawa do dań chińskich
    do krewetek:
    2 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    do smażenia:
    olej arachidowy

Makaron curry z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa 1. Grzyby mun namoczyć i pokroić w paski. Cukinię i marchewkę pokroić w zapałkę, czosnek w plasterki, a pora w krążki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski, dodać kiełki i przyprawy, wymieszać.
  • Wasrzywa w woku 2. W woku rozgrzać olej arachidowy i wrzucić zamarynowane warzywa. Podsmażyć aż marynata odparuje.
  • Makaron z warzywami 3. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do warzyw. Podsmażyć i odstawić.
  • Krewetki w maśle 4. Krewetki rozmrozić, osuszyć i usunąć ogonki. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucić krewetki i smażyć kilka minut często mieszając. Kiedy krewetki zmienią kolor na biały oprószyć solą i pieprzem. Krewetki przełożyć do makaronu. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy