Moja propozycja jak najbardziej nawiązuje do słonecznej Italii, którą każdy z nas może sobie przygotować niemal w pół godziny w środku mroźnej zimy. Tak to możliwe, a więc do dzieła!
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron (orzo, w kształcie ryżu): 250 gramów
- mrożony szpinak (liście): 200 gramów
- kostka sera feta: 150 gramów
- oliwa z oliwek, dobra: 2 łyżki
- skórka starta z pomarańczy: 3 łyżki
Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
- Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skrórką pomarańczy.
Komentarze