MAKARON ORECCHIETTE z BROKUŁEM, BOCZKIEM i CHRUPIĄCYMI GRZANKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Brokuł to takie warzywo, którego Włoch nie wyobraża sobie w połączeniu z innym makaronem niż orecchiette czyli uszka. Jedno z moich ulubionych połączeń. Pyszny! Lekko pikatny z miękkim brokułem i chrupiącymi grzankami. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • na 4 porcje:

    400 g makaronu orecchiette
    1 duży brokuł (ok. 500 g)
    100 g lekko wędzonego boczku
    50 g czerstwego chleba
    1 ząbek czosnku
    ostra papryczka peperoncino
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Grzanki

Makaron orecchiette z brokułem, boczkiem i chrupiącymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła podzielić na różyczki (z dużą częścią łodygi) i ugotować, musi być miękki, ale nie rozgotowany (najlepiej na parze lub w garnku ciśnieniowym, zajmie to tylko 5 min). Ugotowanego brokuła podzielić na mniejsze kawałeczki.
  • MAKARON ORECCHIETTE z BROKUŁEM, BOCZKIEM i CHRUPIĄCYMI GRZANKAMI 
2. Chleb pokroić na kosteczkę. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy i podpiec chleb tworząć chrupiące grzanki. Ściągnąć z patelni.
  • 3. Na tej samej patelni rozgrzać ok. 1 łyżkę oliwy, dodać boczek pokrojony w drobną kosteczkę i poczekać, aż troszkę się wytopi i przyrumieni, dadać dodać czosnek (w całości) i papryczkę. Przez chwię podsmażyć, a następnie dodać brokuła, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć przez ok.2 min.
  • MAKARON ORECCHIETTE z BROKUŁEM, BOCZKIEM i CHRUPIĄCYMI GRZANKAMI 
4. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować al dente makaron.
  • MAKARON ORECCHIETTE z BROKUŁEM, BOCZKIEM i CHRUPIĄCYMI GRZANKAMI 
5. Odebrać do kubka trochę wody, w której gotował się makaron. A następnie odcedzić go i dodać na patelnię z brokułem (czosnek usunąć z patelni).
    Dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dodać trochę odebranej wody). Na koniec wymieszać z grzankami polać odrobiną oliwy i podawać.
    Buon Appetito!

Porady

Komu zależy na tym aby brokuł zachował ładny zielony kolor, zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu należy wrzucic go do miski z lodowata wodą (do wody można dodać ostki lodu). Kto chce uzyskać bardziej kremową konsystencję makaronu. Należy w pkt. 3 dodać trochę wody w której gotuje się makaron, przykryć patelnie i dusić do momentu, aż brokuł zacznie sie rozpadać ok. 5min. (zależy jak miękki był brokuł po ugotowaniu). Ja polecam wypróbować moją wersję

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Brokuły Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować