Makaron mie z kurczakiem i boczniakami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kolejny testowany przepis ,tym razem z miesięcznika "Moje Gotowanie". Wyszło pysznie ,więc polecamy.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej do potraw chińskich
    łyżeczka słodkiej papryki
    5 łyżek jasnego sosu sojowego
    1 brokuł
    2 ząbki czosnku
    2 szalotki
    1 papryka czerwona
    150 g boczniaków
    250 g makaronu mie
    2 cm świeżego imbiru
    2 łyżki oleju sezamowego
    50 ml bulionu warzywnego
    łyżeczka cukru brązowego

Makaron mie z kurczakiem i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę ,przekładamy do miski ,oprószamy przyprawą chińską ,papryką i skrapiamy łyżką sosu sojowego. Dokładnie mieszamy.
    Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w lekko osłodzonym wrzątku ok. 3-4 min. Osączamy.
    Czosnek ,imbir i szalotki drobno siekamy.
    Paprykę oraz boczniaki kroimy na cienkie paski.
    Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu ,odcedzamy.
    Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i szalotki ,lekko podsmażamy dodajemy kurczaka i smażymy 3 min ,cały czas mieszając. Następnie dodajemy imbir i grzyby ,smażymy 1 min ,wrzucamy paprykę i brokuły ,smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy resztę sosu sojowego, bulion oraz cukier ,chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy