Makaron muszle ze szpinakiem i fetą

4.5 (169 ocen)

  • 50 min

W szpinaku zakochałam się 10 lat temu. Od tamtej pory wykorzystuje go w wielu daniach i przystawkach. Idealnie pasuje do makaronów, ciasta francuskiego, pizzy czy jako dodatek do ryb. Dziś będę nim nadziewać Conchiglioni Rigati czyli makaron w kształcie dużych muszli.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:

    ◦mrożony szpinak liście (2 opakowanie po 450g)
    ◦20 sztuk makaronu Conchiglioni Rigati (duże muszle)
    ◦½ kostki sera feta
    ◦½ kg cebuli
    ◦4 duże ząbki czosnku
    ◦1 świeży pomidor
    ◦3 suszone pomidory
    ◦oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania z makaronem

Makaron muszle ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek wrzucam makaron i gotuję ok 2-3 minut krócej niż zaleca producent. Makaron ma być al dente. Odcedzam, zahartowuje zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układam na płaskiej powierzchni.

    Na patelni podgrzewam oliwę, dodaję cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażam. Następnie dodaję szpinak, zmniejszam temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekam aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę, świeże i suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

    Piekarnik nagrzewam do 180-200 stopni. Muszle nadziewam lekko przestudzonym farszem i układam u naczyniu żaroodpornym. Zapiekam pod przykryciem ok 10-15 minut pod koniec otwieram naczynie i jeszcze chwile zapiekam.

Porady

Takie nadziewane muszle można zapiekać również z sosem pomidorowym lub posypać tartym serem smakują również znakomicie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować